Oekra´ense leger wil rampplek MH17 innemen

Het Oekraïense leger probeert de rampplek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte te heroveren op de pro-Russische separatisten. Dat heeft de Oekraïense nationale veiligheidsraad zondag bekendgemaakt, zo melden Oekraïense media.

President Petro Porosjenko wil dat het onderzoek dat geleid wordt door Nederland naar de oorzaak van de ramp in alle rust kan worden uitgevoerd. Volgens hem kan dat het best als de rebellen worden verdreven. Zij hebben volgens het staatshoofd geknoeid met bewijsmateriaal en verhinderen experts om vrij onderzoek te doen.

"Al onze troepen zetten zich volledig in om het gebied te bereiken en te bevrijden", aldus een woordvoerder van de veiligheidsraad. "Op deze manier kunnen wij garanderen dat de internationale deskundigen het rampgebied honderd procent kunnen onderzoeken en al het bewijsmateriaal kunnen verzamelen om de oorzaak van deze tragedie te achterhalen."

Deskundigen zijn juist bang dat de gevechten de rampplek kunnen aantasten. Tussen de door pro-Russische beheerste stad Donetsk en de rampplek enkele tientallen kilometers verderop wordt op het moment hevig gevochten. Een team met Nederlandse forensische experts en marechaussees kon de plek daardoor eerder op de dag al niet bereiken.