Experts tegengehouden bij rampplek

Zeven Nederlandse politie-onderzoekers zijn zaterdag tegengehouden bij de rampplek in Oost-Oekraïne. Pro-Russische separatisten lieten de onderzoekers niet door omdat het in het gebied nog te onrustig was. Dat zegt een woordvoerder van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO).

De zeven experts waren op weg van Charkov naar het terrein waar vorige week vlucht MH17 neerstortte. Het is niet bekend waar de onderzoekers precies werden tegengehouden. De groep gaat proberen toch de rampplek te bereiken.

Veertig marechaussees die de forensisch onderzoekers in Oekraïne gaan helpen met het zoeken naar stoffelijke overschotten zijn zaterdagochtend aangekomen in Charkov. De marechaussees zijn niet bewapend en nadrukkelijk niet gestuurd om het gebied te beveiligen. Zij vertrekken voorlopig nog niet naar de rampplek, omdat het nog te gevaarlijk is. De politie houdt zaterdag om 19.00 uur lokale tijd een persbijeenkomst in Charkov.

De eerste nabestaanden wisten zaterdag wel het terrein te bereiken waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Een Australisch echtpaar verloor er hun 25-jarige dochter. Bij de ramp kwamen in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.