[4daagse] de dag van Wijchen

Goedemorgen! Terwijl de dag van Wijchen is begonnen tooit de binnenstad van Nijmegen zich in het roze om de Vierdaagselopers aan het eind van hun tweede wandeldag te begroeten. De afgelopen jaren is de woensdag van de Vierdaagse uitgegroeid tot een feest voor homoseksuelen. Veel wandelaars houden daar rekening mee en trekken voor de tweede loopdag roze kleding aan.

Een warm welkom zal er in elk geval zijn voor zes homoseksuele lopers uit Rusland. Dit groepje is na de Olympische Spelen in Sotchi uitgenodigd door het Nijmeegse COC en Amnesty International om de aandacht voor de antihomowetgeving in Rusland vast te houden. De groep krijgt woensdagmiddag van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen een homo-emancipatieprijs.

Wijchen
De tweede dag van de Vierdaagse voert door het Land van Maas en Waal. Dinsdag haalden 42.298 lopers de eindstreep. Op de woensdag valt meestal het grootste aantal lopers uit. Dat komt omdat delen van de route vrij saai zijn en omdat wandelaars last krijgen van blessures die ze dinsdag opliepen. Het wordt woensdag pas aan het eind van de dag warm; het grootste deel van de dag is het mooi wandelweer, zegt de organisatie.

Verslapen
Even na de start om 04.00u bleek niet iedereen even goed uitgeslapen te zijn. Onze WebHawk hád namelijk vanmorgen een stuk mee willen lopen een bekende loper. Die was alleen een paar minuten van tevoren nog niet aan de start verschenen. Omdat hij normaal toch redelijk vooraan staat om vroeg te kunnen starten, belde WebHawk hem wakker. Rond kwart over vier kwam de bekende dan toch gehaast de Wedren op...

Route dag 2: de Dag van Wijchen

De route van dag 2

Vanaf de Wedren gaan de loperts vandaag zuidwaards (of noordwaards als ze de 50-km Reverse lopen, maar dat is geen officiële afstand, sterker, ik bedenk het terplaatse terwijl ik dit artikel schrijf). Door de feestelijk opgetuigde Heyendaalseweg gaan de lopers langs het terrein van de plaatselijke Universiteit waar de banken met in de vroege ochtend vaak al klaarstaan met licht (of zwaar) aangeschoten studenten die het publiek toejuichen (en pas op voor ballerige studenten die zichzelf iets te serieus nemen). Studentenwoningen waar uw nederige verslaggever overigens nog menig avontuur heeft beleefd. Iets met een hockeystick, ‘Caution, Wet Floor’-bordje en een groot gapend gat in de gevel van een universiteitsgebouw. Maar daarover vertel ik u wellicht meer in een volgende aflevering van David de Kabouter.

De wandelaars, die het ook al vreemd vonden dat ik ineens over kabouters begon, lopen vervolgens door de wijken Brakkenstein, Hatert en Weezenhof (ik heb ze écht niet bedacht) de stad uit richting de daverende metropool Alverna. Het schijnt te bestaan. Vervolgens door Wijchen (Net als Huissen bevolkt met mensen die een eigen taaltje bezigen en vinden dat het “Wiechen” is, het lijkt FOK! wel. Zouden ze daar ook honten hebben? Of zijn die afgebrankt? Maargoed, ik dwaal af.) waar de 40 en 50-km linksafslaan richting Balgoy. De 50km-lopers wandelen vervolgens verder richting de in mijn oren ietwat smerig klinkende plaatsnaam Niftrik en daarna naar Ravenstein. Vervolgens sluiten ze weer aan bij de 40 km-lopers, Wijchen terug in. Daarna sluiten ze ook weer aan bij de rest van de blije bende.

Na Wijchen lopen de wandelaars door richting Beuningen, een dorp wereldwijd bekend van de... eh, geen idee eigenlijk. Zijn er niet ooit rellen geweest? Ohja, dat was het. Er staat een molen. Na de molen gaan de lemmings door naar Weurt (er staat daar bij een verenigingsgebouw een bordje met ‘Weurt Perfect’. De echte oude, verstokte nerds vinden dat grappig. Helaas hebben ze er geen WeurtArt) en verder terug Nijmegen in. Nog snel even je biezen pakken in de gelijknamige wijk en vervolgens langs de waalkade met een pilsje in de hand terug naar de Wedren. Proost, je zit nu op de helft!