Duizenden Irakezen nemen wapens op tegen ISIS

In de Iraakse hoofdstad en het zuiden van het land hebben duizenden voornamelijk sjiitische burgers zich aangemeld bij het leger om te vechten tegen de soennitische jihadisten in het noorden. Zij geven hiermee gehoor aan een eerdere oproep van de sjiitische geestelijke Abdul-Mahdi al-Karbalaie, die de bevolking maande het land te verdedigen tegen strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS).

"Als God het wil, zullen we overwinnen", aldus vrijwilliger Ali Saleh Aziz. "Wij laten ons niet uit het veld slaan door ISIS of wat voor terroristen dan ook." Veel aanmelders gaven aan hun geloof en sjiitische heiligdommen in het land te willen verdedigen.

De opmars van ISIS is inmiddels voelbaar in de Iraakse hoofdstad. Voedsel- en brandstofprijzen zijn door transportproblemen enorm gestegen. Militairen gaan van deur tot deur op zoek naar rebellen en wapens. Er is minder verkeer op straat en bij controleposten van de politie en krijgsmacht worden voertuigen extra streng gecontroleerd.

"Wij waren niet voorbereid op deze plotselinge prijsstijgingen", zei regeringsmedewerker Yasser Abbas. "Ik weet niet hoe de arme burgers van Bagdad het de komende dagen overleven. God zij met hen."

Afgelopen week veroverde ISIS meerdere Iraakse steden, waaronder Mosul, Tikrit en Baiji. De soennitische extremisten hebben gezworen Bagdad in te nemen en zijn de stad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. Dit weekend doken foto's op waarop te zien is hoe ISIS massa-executies uitvoert.