Paus hoopt dat WK voetbalfeest wordt zonder racisme

Paus Franciscus hoopt dat het WK voetbal een voorbeeld voor teamwork en solidariteit wordt en geen tentoonspreiding van racisme en hebzucht. Dat vertelt de voetbalminnende Argentijn in een videoboodschap, die voorafgaand aan de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië wordt uitgezonden op de Braziliaanse televisie.

Paus Franciscus vertelt verder dat het WK een feest van de 'solidariteit tussen de verschillende volkeren moet worden'. "Sport is niet alleen een vorm van entertainment, maar ook - en vooral zou ik zeggen - een hulpmiddel om goede eigenschappen van mensen te bevorderen en te helpen bouwen aan een vreedzamere samenleving."

Volgens de paus leert het voetbal drie lessen die de wereldvrede kunnen bevorderen: de noodzaak om hard te trainen en te werken, het belang van fair play en samenspel en de noodzaak om tegenstanders te respecteren.

Het is onduidelijk hoe de paus, die al zijn hele leven fan is van de Argentijnse club San Lorenzo, de voortgang van Argentinië op het WK gaat volgen. Hij heeft geen televisie in zijn woning in het Vaticaan.