Tour komt te vroeg voor Robert Gesink

Robert Gesink doet dit jaar niet mee aan de Tour de France. Dat maakte zijn ploeg Belkin dinsdag bekend. De wielrenner werd begin vorige maand succesvol geopereerd aan zijn hart. Hij kampte al jaren met hartritmestoornissen. De bedoeling is dat Gesink de Ronde van Spanje dit jaar wel rijdt.

Vrij snel na de operatie kon Gesink de training al hervatten en daarom hield hij hoop op deelname aan de Tour. Hij ging zelfs met de tourploeg mee op hoogtestage in de Sierra Nevada. Daarna besloot de renner echter in overleg met de ploegleiding om op 5 juli toch niet van start te gaan in de belangrijkste rittenkoers van het jaar.

Gesink geeft toe dat de periode voor en na de operatie erg zwaar voor hem is geweest. "Het zou niet verstandig zijn om me voor zo'n belangrijke wedstrijd op een geforceerde manier voor te bereiden", vertelt hij op de site van Belkin. "Om de Tour te rijden moet je in topvorm zijn en ik ben er niet zeker van dat ik dat nu al ben."

Het missen van de Tour is voor Gesink een teleurstelling. "Maar het belangrijkste is dat ik een onzekere periode achter me kan laten en me volledig kan focussen op de tweede helft van het seizoen", zegt de Varssevelder, die eind deze maand in de Ster ZLM Toer zijn rentree maakt. "Daarna rijdt ik nog het NK, de Ronde van Polen en de Vuelta."

De 28-jarige Gesink deed tot nu toe vijf keer mee aan de Tour. Een vijfde plaats in 2010 was zijn beste resultaat. Vorig jaar reed hij vooral in dienst van Bauke Mollema en Laurens ten Dam.