7 miljoen extra voor hulp Syrische vluchtelingen

Het kabinet trekt zeven miljoen euro extra uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Turkije, meldt haar departement.

Van het geld gaat vier miljoen euro naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dat deel is bedoeld voor voedselhulp aan ontheemden in Syrië en voor vluchtelingen in de omringende landen. Twee miljoen gaat naar het Rode Kruis en is bedoeld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. De resterende een miljoen is bestemd voor een medisch noodhulpprogramma in Libanon van het Nederlandse Rode Kruis.

De totale Nederlandse bijdrage komt hiermee op 83,5 miljoen euro. Daarnaast draagt Nederland jaarlijks 150 miljoen euro bij aan diverse internationale noodhulporganisaties. Volgens de VN is in totaal 6,6 miljard euro nodig om alle getroffen Syriërs te kunnen helpen.

Ploumen heeft tijdens haar bezoek gesproken met vluchtelingen en hulpverleners. Ook heeft ze een school en een kliniek bezocht. De bewindsvrouw vindt het 'bemoedigend' om te zien hoe de vluchtelingen worden opgevangen in Turkije. "Toch is er hier, maar vooral ook in Syrië zelf en in Libanon, extra hulp nodig."