Kuifje-tekening brengt ruim 2,5 miljoen euro op

Een plaat van stripheld Kuifje getekend door Hergé is zaterdag bij veilinghuis Artcurial in Parijs geveild voor ruim 2,5 miljoen euro. Dat is een record voor een striptekening, schrijven Franse media. De opbrengst is veel hoger dan de geschatte waarde van zeven- tot negenhonderdduizend euro.

Op de plaat, getekend in Chinese inkt, staan tekeningen die werden gebruikt voor de kaften van Kuifje-albums tussen 1937 en 1985. Zo zijn Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie te zien als op de voorkanten van De Blauwe Lotus, Kuifje in Amerika en Het Gebroken Oor.

Op de plaat is ook een tekening van Kuifje in een dikke bontjas. Die is niet op een album terug te vinden en wijst volgens kenners op een album dat Hergé nog wilde schrijven over een avontuur dat Kuifje aan de poolcirkel zou beleven.

Het vorige record stond overigens ook al op naam van Hergé, en zelfs op de kaft van een van Kuifje-albums. Voor de voorkant van Kuifje in Amerika werd twee jaar geleden zo'n 1,3 miljoen euro betaald. Ook die veiling vond plaats bij Artcurial.

De andere werken die zaterdag te koop worden aangeboden staan ook in het teken van Kuifje. Zo wordt de cover van De Zwarte Rotsen uit 1942 in Chinese inkt geschat op vier- tot zeshonderdduizend euro en de bijbehorende gouache op zestig- tot negentigduizend euro.