Soa-test niet meer gratis voor hoerenlopers

Hoerenlopers en mensen met wisselende seksuele contacten kunnen straks geen gratis soa-test meer halen bij de GGD. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) besloten, schrijft het AD. Zijn eigen partij vindt volgens de krant dat de test gratis toegankelijk moet blijven.

Om verspreiding van geslachtsziekten te voorkomen konden mensen die regelmatig wisselende seksuele contacten hebben zich gratis laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Vorig jaar maakten 120 duizend mensen gebruik van zo'n kosteloze test.

Volgens Van Rijn worden bij mensen die een prostituee bezoeken en mensen met wisselende seksuele contacten echter maar weinig geslachtsziekten geconstateerd. Daarom blijft de test alleen nog gratis voor groepen die wel meer risico lopen. Dat zijn homoseksuelen en mensen die seks hebben met personen uit landen waar veel hiv voorkomt.

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert stelt in de krant dat Van Rijn zo drempels opwerpt voor bepaalde groepen om zich te laten testen. Het afnemen van tests moet volgens haar juist laagdrempelig zijn. "Anders werkt preventie helemaal niet", zegt zij in de krant.

De VVD steunt Van Rijn volgens het AD. "Wij willen zinnig en zuinig met zorg omgaan", zegt VVD-Kamerlid Tamara van Ark. Het is volgens haar logisch dat mensen met wisselende seksuele contacten zelf de consequenties dragen en hun soa-test betalen.

Voorheen moesten GGD's jongeren onder de 25 die positief testten op chlamydia standaard preventief testen op andere geslachtsziekten, maar die verplichting verdwijnt ook.