Toernooizege paratafeltennisster Van Zon

Paratafeltennisster Kelly van Zon heeft in Lasko het Sloveens Open op haar naam geschreven. Dat deed de 26-jarige Oosterhoutse in de klasse S7, voor spelers met een beperking aan de benen of de speelarm.

Van Zon heeft door een heupafwijking een linkerbeen dat elf centimeter korter is dan haar rechterbeen. Ook heeft ze in datzelfde linkerbeen verminderde spierfuncties. De nummer één van de wereld en paralympisch kampioene rekende in de groepsfase beide wedstrijden met overmacht.

In de halve finale was de Russische mondiale nummer drie, Yulia Shishkina, niet opgewassen tegen het geweld van Van Zon. Giselle Muñoz, de Argentijnse nummer zes van de wereld, dolf in de finale met 11-4, 11-9, 11-5 eveneens kansloos het onderspit tegen Van Zon.

In de categorie S2 deed Femke Cobben mee voor Nederland. De 21-jarige nummer achttien van de wereld is geboren met spina bifida en zit daarom in een speciale 'kniezit sportrolstoel'. In Lasko kon ze niet overtuigen en verloor ze al haar drie groepswedstrijden kansloos met 0-3.

Daniëlle de Jong was actief in de klasse S9. De 22-jarige speelster uit Ede, de mondiale nummer acht in haar categorie, werd op vierjarige leeftijd getroffen door botkanker. Hierdoor moest haar linkerheup en een deel van haar bekken verwijderd worden. Tijdens het Sloveens Open verloor ze haar drie groepswedstrijden allemaal, waardoor ze niet doorging naar de knock-outfase.

Van Zon in extase nadat ze de paralympische finale in Londen beslist heeft

Bij de mannen werd Nederland in de categorie S7, waar Van Zon bij de vrouwen won, vertegenwoordigd door Jean-Paul Montanus. Hij boekte in de groepsfase drie makkelijke overwinningen, waardoor hij een bye had in de achtste finales. De nummer acht van de wereld versloeg in de kwartfinale de Belg Arnaud Duquesne, maar ging in de halve finale met 2-3 onderuit tegen de Spaanse mondiale nummer vier, Jordi Morales.

In de klasse S9 deden drie Nederlandse mannen mee. Ronald Vijverberg won zijn groep met drie knappe overwinningen. Max van Amerongen werd laatste en kon naar huis, terwijl Tonnie Heijnen als tweede in de groep ook door mocht naar de knock-outfase.

Voor Heijnen was de kwartfinale het eindstation. Hij was bij lange na niet opgewassen tegen de Spaanse topper Juan Pérez. Vijverberg schopte het verder. Dankzij een zege op de hoger geklasseerde Fransman Frédéric Bellais en Pérez haalde hij de finale. Daarin bleek de Rus Iurii Nozdrunov, nummer vier van de wereld, met 0-3 een maat te groot.

In de categorie met de minst zware beperkingen, S10, deed de pas zeventienjarige Bas Hergelink het uitstekend. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij wel de nummer vijf van de wereld en dat liet hij zien. Pas in de halve finale moest hij na een lang duel zijn meerdere erkennen in de Bulgaar Denislav Kodjabashev.

De Nederlanders in Lasko deden ook mee aan de teamwedstrijden. Bij de mannen haalde Montanus daarin het beste resultaat. In de klasse S7 vormde hij samen met de Belgen Duquesne en Ben Despineux een team dat alle groepswedstrijden won. Pas in de finale verloren ze van het Britse team, met daarin William Bayley, in Londen winnaar van paralympisch zilver.

Bij de vrouwen wist het duo Van Zon en De Jong zich te plaatsen voor de halve finale. Dat deden ze dankzij een zege en een nederlaag in de groepsfase. In de halve finale bleek het sterke Russische duo met 3-1 te goed voor de Nederlandse vrouwen.