Paralympisch snowboarden op de schop

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) is van plan om het snowboarden uit te breiden met een nieuw slalomonderdeel. Ook zou de snowboardcross, het onderdeel dat op de Paralympische Spelen in Sochi haar debuut maakte, een paar veranderingen moeten ondergaan om het spectaculairder te maken.

Na jaren van vechten en lobbyen stond in Sochi eindelijk snowboarden op het programma van de Paralympische Spelen. Er werden medailles verdeeld bij de snowboardcross voor mannen en vrouwen. Anders dan op de Olympische Spelen gingen de deelnemers echter één voor één naar beneden om een tijd neer te zetten, niet tegelijk zoals de valide sporters dat doen.

Vanaf komende winter gaat dat waarschijnlijk veranderen, zo legt lid van het technisch comité Sylvana Mestre uit: "Vanaf komende winter is het de bedoeling dat er bij de snowboardcross eerst een kwalificatieronde gehouden wordt, waarbij de tijd één keer gemeten wordt. Daarna gaan de deelnemers met twee tegelijk naar beneden, waarbij de winnaar door mag naar de volgende ronde."

Ook wordt er een nieuw onderdeel toegevoegd, de zogenaamde banked slalom. "Vanaf het seizoen 2014/15 komt de banked slalom op het internationale wedstrijdprogramma te staan. Daarbij gaan de snowboarders naar beneden over een slalomparcours met een soort kombochten en daarnaast nog enkele andere obstakels", aldus Mestre. 

Volgens de beleidsvrouw zijn de atleten alvast bijzonder gelukkig met de veranderingen, omdat er zo meer wedstrijden zijn. Ook wordt het voor TV-kijkers een stuk aantrekkelijker als er bij de snowboardcross meerdere deelnemers tegelijk naar beneden gaan.

Naast de nieuwe plannen werd ook bevestigd dat het paralympisch snowboarden nog altijd alleen voor staande atleten zal zijn. Pas als de wedstrijden in de categorie staand op het gewenste niveau zijn wat betreft disciplines en onderdelen zal er gekeken worden naar andere categorieën.

In Sochi werd de Nederlandse Bibian Mentel-Spee (foto) met grote overmacht de eerste paralympisch kampioene snowboarden.