Dijsselbloem geeft geen inzicht in meevallers

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil niet zeggen waar hij de vijfhonderd miljoen euro vandaan denkt te halen die nodig is voor de verhoging van de arbeidskorting. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem is bezig de financiële situatie bij alle ministeries in kaart te brengen. Op basis daarvan heeft hij de indruk dat er voldoende meevallers zijn, maar pas bij de presentatie van de definitieve begroting op Prinsjesdag wil Dijsselbloem daar meer details over geven. "Ik denk dat er ruimte ontstaat. Hoe groot die ruimte is zal ik u openbaren als de begroting klaar is", zei Dijsselbloem.

De coalitiepartijen VVD en PvdA spraken vorige week af de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen, wat een wens was van de PvdA. In ruil daarvoor bedong de VVD verhoging van de arbeidskorting voor inkomens vanaf 42.000 euro. Dat kost een half miljard. De oppositie in de Tweede Kamer verweet de coalitiepartijen en het kabinet dat nog niet duidelijk is waar dat half miljard vandaan komt.

Dijsselbloem zei dat het geld er zeker zal komen. "Wij beschouwen het als onze opdracht om voor de vijfhonderd miljoen euro lastenverlichting ruimte te maken." Hij heeft het 'vaste voornemen' dat te doen door middel van meevallers op de begroting, en niet met extra bezuinigingen.

Tijdens het debat bleek dat de VVD desnoods bereid is extra bezuinigingen te accepteren om de verhoging van de arbeidskorting te financieren, maar de PvdA niet. De VVD wil wel veiligheid, infrastructuur en defensie uitzonderen van eventuele bezuinigingen.