'Bussen vol inspecteurs naar Schiphol'

Schiphol heeft de afgelopen weken 'bussen vol inspecteurs' op bezoek gehad om de veiligheidssituatie van de luchthaven te controleren. Talloze wereldleiders arriveren op Schiphol om de nucleaire top van maandag en dinsdag bij te wonen. "Alle landen sturen mensen vooruit", zei Schipholdirecteur Ad Rutten in het programma WNL op Zondag.

"Uiteindelijk werd wat wij gedaan hebben, geaccordeerd", zegt Rutten over de bezoekjes. "Geen enkel land wilde iets speciaals hebben." Toch hebben sommige landen van tevoren aangegeven niet naast vliegtuigen van bepaalde andere landen te willen staan. Op de top komen veel rivaliserende landen samen, zoals India en Pakistan.

Schiphol is al driekwart jaar bezig met de voorbereidingen voor de NSS. De Polderbaan is speciaal gereserveerd voor de gasten van de top. De organisatie is een hele klus. "We draaien een dubbele operatie", vertelt Rutten. "Dus alle bedrijven die eraan meewerken hebben extra mensen rondlopen." Voor de top is een speciale uitgang gemaakt die rechtstreeks naar de A5 leidt.

Omwonenden hebben al geklaagd over geluidsoverlast. "Met name in Aalsmeer", vertelt Rutten. Hij verwacht maandag geen klachtenregen, mits de weersvoorspellingen kloppen. "Dan kunnen we het geluid goed verspreiden."