Oppositie en regering Syrië aan onderhandelingstafel

Onderhandelaars van de Syrische regering en de oppositie zijn dinsdag bij elkaar gekomen voor direct overleg. Het is de eerste keer dat er directe gesprekken worden gevoerd sinds de tweede ronde van het vredesoverleg in Genève maandag begon. Het overleg werd gevoerd onder leiding van de speciale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi.

Maandagavond waarschuwde de Syrische oppositie dat een derde gespreksronde uitgesloten is als er geen concrete resultaten worden geboekt. De oppositie meent dat de enige oplossing voor de burgeroorlog het aanstellen van een interim-regering is, waarin president Bashar Assad geen plaats heeft. De Syrische regering houdt echter vol dat de positie van Assad niet ter discussie staat.

Ondertussen heeft Rusland woensdag felle kritiek geuit op een conceptresolutie die enkele westerse landen hebben ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In het concept wordt met sancties gedreigd als de Syrische regering geen maatregelen treft om humanitaire hulp door te laten.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov noemde het een 'eenzijdige' poging om de humanitaire crisis vooral in de schoenen van het regime-Assad te schuiven. Lavrov wees erop dat ook rebellen humanitaire hulp hebben tegengehouden. Volgens de ministers proberen bepaalde krachten het vredesoverleg in Syrië te laten ontsporen door te blijven hameren op de kwestie van humanitaire hulp.

Rusland heeft, samen met China, al drie keer eerder sancties met een veto geblokkeerd.