BREIN: betalen anders kost het geld

Stichting BREIN, die onlangs niet alleen sites sommeerde te stoppen met het aanbieden van ondertitels - want als je ondertitels verspreidt is dat immers hetzelfde als wanneer je een complete film verspreidt, volgens Tim Kuik logica althans - maar makers van ondertitels botweg een rekening van € 1500 euro stuurde, blijkt mensen vooral te dwingen te betalen door ze enorme juridische kosten in het vooruitzicht te stellen als ze NIET akkoord gaan met de draconische eisen van dit enge clubje.

Uit een van de verzonden brieven, die in het bezit is van FOK.nl, blijkt dat BREIN maar wat graag de kleine mens een rekening stuurt die wettelijk gezien niet betaald hoeft te worden, maar die dermate is opgesteld dat duidelijk is dat men de maximale juridische kosten - die kunnen oplopen tot maximaal € 25.000 euro - zal proberen te behalen. Daarnaast zal bij niet volledig voldoen aan alle eisen ook een aparte zaak worden gestart waarin BREIN een enorme schadevergoeding zal eisen.

Het komt er uiteindelijk op neer dat BREIN mensen - met steun van de entertainmentindustrie - torenhoge bedragen in het vooruitzicht stelt en dat het maar beter is 1500 euro over te maken. De ondertitelaars, die dit puur als hobby doen zonder enige financiële compensatie - kunnen zich hier maar nauwelijks tegen verzetten. Een rechtsgang betekent een enorme financiële strop, en dus kan men bijna niet anders dan de BREIN-'afpersing' inwilligen.

De ondertitelaars in kwestie zamelen momenteel geld in om in ieder geval de maximale proceskosten (exclusief eventuele schadevergoedingen) bij elkaar te sprokkelen en op die manier in verweer te gaan tegen deze asociale praktijken van dit enge clubje. Doneren kan hier. Doen!


Gevalletje afpersing?