VVD kritisch over VN-uitgaven

Regeringspartij VVD wil weten waarom het kabinet meer geld doneert aan VN-organisaties dan het verplicht is. Kamerlid Han ten Broeke eiste dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) een overzicht van alle afdrachten.

Volgens de liberaal maakt Nederland naar sommige organisaties 'tientallen miljoenen' meer over dan verplicht. Als voorbeeld noemde hij de Unesco. De verplichte bijdrage is vijf miljoen, maar in 2012 bedroeg de vrijwillige bijdrage maar liefst 24 miljoen euro, zei hij. Ook de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) kreeg de afgelopen jaren 58 miljoen euro bijgeschreven, waar de contributie zo'n vijf miljoen euro bedraagt.

"Welk belang heeft Nederland erbij om de vierde grootste donor van de ILO te zijn?", vroeg Ten Broeke zich af. Daarnaast zijn er bij de eigen inspectiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken twijfels over de besteding van het geld dat richting de VN-organisaties gaat, weet het Kamerlid. Alle reden dus om er kritisch naar te kijken.

Ten Broeke toonde zich ook in andere opzichten kritisch over de VN. Hij wil dat de Veiligheidsraad wordt hervormd. Het 'misbruik' van het veto-recht is een 'vrijbrief' voor de inzet van chemische wapens, zei hij met een verwijzing naar de crisis in Syrië. De Veiligheidsraad kon het regime van Bashar Assad lange tijd niet aanpakken omdat de permanente leden China en Rusland dat dwarsboomden.

Hierdoor heeft de Veiligheidsraad zichzelf 'gedelegitimeerd'. Het Kamerlid wil dat de permanente leden van de Veiligheidsraad afzien van het veto als sprake is van de inzet van chemische wapens. Timmermans moet zich hiervoor hard maken.