Pakistan laat drie gevangen Taliban vrij

Pakistan heeft dinsdag drie gevangen Taliban vrijgelaten om vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering te faciliteren. Het gaat volgens Pakistaanse functionarissen om Mullah Abdul Ahad Jahangirwal, Mullah Abul Manan en Mullah Younis. Eerstgenoemde was ooit adviseur van Talibanleider Mullah Omar, de tweede ooit gouverneur van de provincie Helmand en de laatstgenoemde ooit een militaire commandant.

Volgens een Afghaanse functionaris heeft Pakistan in oktober in stilte een tiental Taliban van lagere rangen vrijgelaten.

Een Afghaanse delegatie was vorige week in Pakistan om te praten met de vroegere plaatsvervangende leider van de Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar. De voormalige nummer 2 zat jaren gevangen in Pakistan, maar kwam in september vrij.

Pakistan heeft in een jaar tijd bijna vijftig gevangen Taliban vrijgelaten om het vredesoverleg te bespoedigen. Er is echter geen enkele aanwijzing dat dit het vredesproces vooruit heeft geholpen. Sommige vrijgelaten Taliban zouden de strijd tegen de Afghaanse regering gewoon weer hebben opgevat.

De vrijlatingen hebben voor wrijving gezorgd met Afghanistan en de Verenigde Staten. Beide landen zeggen dat Pakistan de vrijgelaten gevangenen niet volgt en bijvoorbeeld niet weet waar zij uithangen en wat zij uitspoken. Bovendien weigeren de Taliban tot dusver rechtstreeks met de Afghaanse president Hamid Karzai, diens regering of haar vertegenwoordigers te praten.