Viertal gepakt in megawitwaszaak gokwinsten

Vier mannen zijn maandag opgepakt voor het witwassen van winsten uit illegale online gokspellen op de Nederlandse markt. Het onderzoek richt zich op een geldstroom van 110 miljoen euro, die via een ingewikkelde structuur van binnen- en buitenlandse bedrijven zou zijn witgewassen, meldt het Openbaar Ministerie donderdagavond.

De verdachten komen uit Geldrop, Terneuzen, Best en het Belgische Turnhout. De verdachten zouden met hun praktijken naar schatting dertig tot vijftig miljoen euro hebben verdiend.

De hoofdverdachte is een 33-jarige man uit Geldrop. Vermoedelijk verdiende hij zijn startkapitaal met de handel in softdrugs, dat in vastgoed en illegale gokactiviteiten werd gestoken. De man is met zijn 35-jarige broer uit Terneuzen aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven met tientallen kapitale onroerende zaken.

De broers en de 35-jarige medeverdachte uit Best zijn volgens het OM vermoedelijk direct betrokken bij illegale online gokspellen. De vierde verdachte is een 60-jarige Nederlander, een directeur van een administratiekantoor die in Turnhout woont. Hij zou financieel adviseur zijn van de drie andere verdachten.

In het onderzoek werd in mei al beslag gelegd op tachtig woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Ook werd beslag gelegd op de inboedel van de woningen van de verdachten en op meer dan honderd bankrekeningen. De afgelopen maanden is onder meer een grote hoeveelheid in beslag genomen administratie onderzocht.

Donderdag besloot de rechter-commissaris in Den Bosch dat de verdachten in ieder geval nog twee weken mogen worden vastgehouden.