Turkije wil langer Patriots aan Syrische grens

Turkije heeft de NAVO verzocht of de Patriot-raketten van het bondgenootschap langer aan de grens met Syrië kunnen blijven staan. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag. Nederland stuurde begin dit jaar twee Patriot-eenheden met in totaal 250 militairen naar Turkije. Hun mandaat loopt nu tot eind januari.

De NAVO steunt het Turkse verzoek. Een functionaris vertelde persbureau Reuters woensdag dat het bondgenootschap het erover eens is dat de bedreiging van NAVO-lid Turkije nog steeds ernstig is.

"Het kabinet gaat zich over dat verzoek buigen", zo lichtte een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) toe. Voor een verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de missie is een kabinetsbesluit nodig.

Het Nederlandse raketafweersysteem beschermt de stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt. Adana ligt op 120 kilometer van de grens. Behalve Nederland stuurden ook Duitsland en de Verenigde Staten Patriots. Het zijn de enige drie landen van het bondgenootschap die over geschikte Patriot-raketten beschikken.

NAVO-lid Turkije vroeg de andere 27 leden van het bondgenootschap eind vorig jaar zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.