Terrein Chemie-Pack in 2016 weer in gebruik

Het terrein van het voormalige Chemie-Pack in Moerdijk kan in 2016 weer in gebruik worden genomen. Dat meldt de provincie Noord-Brabant. De vloeren, funderingen en riolering van het chemiebedrijf kunnen volgend jaar al worden gesloopt. Dan kan de verontreinigde grond boven de grondwaterstand worden afgegraven en daarna is het terrein klaar voor gebruik.

Het saneren van het verontreinigde grondwater onder het terrein is een ander verhaal, meldde de gemeente Moerdijk vorige maand al. Dat gaat naar verwachting vijf tot tien jaar duren en kost 38,2 miljoen euro. Dit wordt openbaar aanbesteed, laat de provincie weten. Het grondwater ligt over een terrein van acht hectare tot drie meter diep. Hiervoor moet eerst een saneringssysteem in de ondergrond worden aangelegd.

Meteen na de brand bij het bedrijf in 2011 zijn maatregelen genomen om te zorgen dat het verontreinigde water niet kan wegstromen. Hierdoor was er tijd om te onderzoeken hoe alles het beste kan worden gesaneerd. Bij bedrijven in de omgeving zijn de afgelopen twee jaar al enkele kleine bodemsaneringen uitgevoerd.