Teeven wil veroordeelde eerder in cel

Veroordeelden moeten voortaan binnen een maand na de uitspraak in hun strafzaak beginnen aan het uitzitten van de opgelegde gevangenisstraf. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag. Nu komt het nog te vaak voor dat er te veel tijd zit tussen de veroordeling en het uitzitten van een straf.

Teeven kondigde de maatregelen begin dit jaar al aan. Uit cijfers bleek destijds dat er in Nederland bijna zestienduizend veroordeelden rondlopen die nog een celstraf moeten uitzitten. Het gaat in de meeste gevallen om personen die zijn veroordeeld voor diefstal of inbraak.

De staatssecretaris reageerde in het programma verder op kritiek van advocaten op de voorgenomen bezuinigingen van 85 miljoen euro op de gefinancierde rechtsbijstand. De advocaten zijn bang dat de maatregel leidt tot meer onterechte veroordelingen.

Teeven ziet dat gevaar niet. "De kwaliteit van de rechtsbijstand is nog steeds enorm goed", zo zei hij. Volgens hem kunnen sommige zaken ook buiten een advocaat om. Ook zouden mensen vaker met elkaar moeten doorpraten voordat ze naar de rechter stappen. "Mediation is daarvoor een goed middel."