Tbs-kliniek wil uitleg van Teeven over sluiting

Tbs-kliniek Oldenkotte wil van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) weten waarom zij toch dicht moet. Volgens de Gelderse kliniek is de grond voor de sluiting verdwenen nu in het begrotingsakkoord is bepaald dat tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug kan openblijven.

Om overcapaciteit bij de huidige dertien tbs-klinieken te voorkomen werd dit voorjaar afgesproken dat een aantal tbs-klinieken haar deuren zou sluiten. De klinieken vonden dit beter dan de kaasschaafmethode, waarbij alle klinieken bedden zouden moeten inleveren. Aan die afspraak wordt nu getornd, zo vindt Oldenkotte.

"We zijn natuurlijk blij voor Veldzicht dat zij nu kunnen openblijven, maar daardoor moet je alsnog bij alle andere klinieken bedden weghalen", laat een woordvoerder van de Achterhoekse tbs-kliniek maandag weten. Door de sluiting zouden in 2015 ruim driehonderd mensen op straat komen te staan.

In het begrotingsakkoord dat VVD en PvdA vrijdag sloten met D66, ChristenUnie en SGP is vijftig miljoen euro gereserveerd waarmee onder meer de tbs-kliniek in Balkbrug open wordt gehouden.

De sluiting van de tbs-klinieken Oldenkotte en Veldzicht was eerder aangekondigd in de plannen van staatssecretaris Teeven voor het gevangeniswezen. Behalve deze twee klinieken sneuvelt in die plannen ook de Utrechtse kliniek 2Landen. Die was echter altijd al als tijdelijk bedoeld.