Inwoners Damascus smeken wereld om hulp

De inwoners van een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus hebben maandag de internationale gemeenschap opgeroepen hen van de hongerdood te redden. In een brief die is verspreid door de Syrische Nationale Coalitie (SNC), een verbond van de oppositie, zeggen de inwoners van Muadamiyah dat er bijna geen eten te krijgen is en dat de voorstad voortdurend wordt gebombardeerd door de troepen van president Bashar Assad.

Het Syrische leger heeft Muadamiyah omsingeld. De toevoer van voedsel en andere voorraden wordt al maanden tegengehouden, aldus activisten. Tijdens een zeldzaam staakt-het-vuren vorige maand wisten zo'n drieduizend burgers de voorstad te ontvluchten, maar de rest zit sindsdien als ratten in de val. Het leger heeft de voorstad afgesloten om de rebellen in Muadamiyah op de knieën te dwingen. Activisten schatten dat er nog zo'n twaalfduizend burgers in Muadamiyah zitten.

De inwoners van Muadamiyah smeken de wereld om hulp. "Red ons van de dood. Red ons van de hel van Assads moordmachine", staat in de brief. "Al bijna een jaar wordt de stad Muadamiyah belegerd. We hebben geen toegang tot voedsel, elektriciteit, medicijnen, communicatiemiddelen of brandstof."

De SNC vraagt internationale organisaties zich sterk te maken voor een humanitaire corridor zodat voedsel naar Muadamiyah kan worden gebracht. Hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties Valerie Amos heeft opgeroepen tot een onmiddellijke gevechtsstop, om burgers de kans te bieden Muadamiyah te ontvluchten.

Een woordvoerder van het stadsbestuur van Muadamiyah bevestigde in een Skype-gesprek met persbureau AP dat de brief die de SNC heeft verspreid is opgesteld door inwoners van de voorstad. "We stevenen af op een zeker lot: verhongering", zei de woordvoerder, met het geluid van mortierbeschietingen en een helikopter op de achtergrond. "Alstublieft, we smeken jullie (internationale organisaties) om hierheen te komen en voedsel te distribueren. Inwoners leven van gekookte druivenbladeren en olijven."