Volkert van der Graaf komt vrij

Zojuist is bekendgemaakt dat Volkert van der Graaf met proefverlof mag. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft ingestemd dat de moordenaar van Pim Fortuyn een tijdje de bloemetjes buiten mag zetten.

De RSJ is van mening dat een vervroegde vrijlating van Van der Graaf net zoveel roering zal veroorzaken in ons land als bij zijn definitieve vrijlating in mei 2014. Daarom ziet men geen reden om Volkerts verlofaanvraag af te wijzen. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) moet nu zo snel mogelijk een beslissing nemen.

De VVD'er heeft weinig andere opties dan mee te gaan met het besluit van de RSJ. Of hij inderdaad hiermee instemt, laat Teeven vandaag nog niet weten.

Update 10.55 uur:
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zal een nieuw besluit nemen over het proefverlof van Volkert van der Graaf. Dat laat zijn woordvoerder woensdag weten in reactie op het vonnis van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof mag. Dit meldt Novum.

Teeven moet het besluit nemen voor 14 oktober. De bewindsman is altijd van oordeel geweest dat Van der Graaf niet met proefverlof mag, vanwege de maatschappelijke onrust waarmee dat gepaard zou gaan. Teeven zou het oordeel van de RSJ naast zich neer kunnen leggen en Van der Graaf opnieuw proefverlof kunnen weigeren.

Update 11.45 uur:
De VVD staat niet achter het proefverlof van Volkert van der Graaf, zo meldt De Telegraaf. "De VVD vindt dat staatssecretaris Teeven geen toestemming moet geven voor proefverlof van Van der G. wegens de onrust in de samenleving", twittert VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur. Teeven moet voor 14 oktober een beslissing nemen over het proefverlof.

Update 13.15 uur:
De Telegraaf komt met het schokkende bericht dat Volkert al vaker met proefverlof is geweest. Al sinds 21 februari 2007 is hij geregeld kort op vrije voeten geweest. Dit onder het bewind van toenmalig staatssecretaris Albayrak.

Bronnen beweren dat hij eenmaal eerder op proefverlof is geweest. Het gezellige uitstapje vond plaats op het kerkhof.

De PVV is woedend. PVV-Kamerlid Helder heeft een debat aangevraagd over de kwestie.

Update 14.12 uur:
Overigens zou de linksextremist vorig jaar november ook al met proefverlof zijn geweest. Destijds bezocht hij een sinterklaasshow in Harderwijk. Dit werd echter door Justitie ontkend.