Nijmeijer optimistisch over vredesproces

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is positief gestemd over de uitkomst van de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering op Cuba. Dat vertelde zij maandagavond lokale tijd tegen Novum Nieuws. Maandag werd weer onderhandeld nadat vrijdag een impasse was ontstaan.

Maandag was het ook een jaar geleden dat beide partijen formeel besloten over vrede te gaan praten. "Deze dag is voor ons erg belangrijk. En ik ben optimistisch", vertelt de 35-jarige Denekampse vanuit het zwaarbewaakte complex in de wijk El Laguito in Havana. De onderhandelingsdelegatie van de FARC bevindt zich daar sinds november toen de onderhandelingen op Cuba van start gingen.

Vrijdag kwamen de besprekingen echter in een impasse terecht toen de Colombiaanse regering weigerde in te stemmen met een grondwetswijziging als het tot een vredesakkoord komt. In plaats daarvan wil de regering een referendum uitschrijven. De FARC is daar tegen. "Een vredesakkoord is te uitgebreid om met een simpel ja of nee te beantwoorden", vindt Nijmeijer. Het was de eerste keer dat een van beide partijen wegliep bij de besprekingen.

De Colombiaanse regering is volgens Nijmeijer ook te snel geweest om het al over een akkoord te hebben terwijl er nog veel belangrijke thema's zoals drugshandel op de onderhandelingsagenda staan. Toch is zij positief gestemd. "Ik geloof niet dat er punten zijn waar wij niet uit kunnen komen. Iedereen moet water bij de wijn doen." De partijen bereikten eerder al een akkoord over landbouwhervormingen.

Nijmeijer verwacht wel dat de besprekingen nog lang zullen duren. De Nederlandse vindt het niet altijd gemakkelijk dat zij niet af en toe weg kan uit Cuba. "Ik mis de jungle", vertelt zij. Want terwijl leden van de regeringsdelegatie bij een onderbreking van de onderhandelingen vaak teruggaan naar Colombia is dit er voor de FARC-leden wegens lopende arrestatiebevelen niet bij. Nijmeijer is sinds haar aankomst op Cuba het land dan ook niet uit geweest, zegt zij.

De Nederlandse sloot zich in 2003 aan bij de marxistische guerrillabeweging die sinds 1964 een gewapende strijd voert tegen de Colombiaanse regering. Hierbij vielen al 200 duizend doden. Miljoenen raakten ontheemd.