Gereformeerde kinderen krijgen 'stiekem' inenting

GGD's in de biblebelt bieden gereformeerde ouders aan hun kinderen na schooltijd thuis in te enten tegen mazelen. Tientallen kinderen zijn inmiddels op deze manier alsnog ingeënt, bevestigt een woordvoerder van de GGD Midden-Nederland vrijdag na een bericht hierover in het AD.

Van een kentering is nog geen sprake. Het gaat voorlopig nog maar om een paar procent van de reformatorische gemeenschap.

De brieven zijn verstuurd naar ouders met kinderen op gereformeerde scholen en ouders met kinderen op scholen waar mazelen is geconstateerd. Bij het huisbezoek biedt de GGD meteen ook een DKTP-prik aan, waarmee een deel ook instemt. De aanpak is nieuw, bij eerdere uitbraken van mazelen gebeurde dit volgens de woordvoerder niet.

De GGD overweegt vanuit de gedachte 'elke gevaccineerde is er een' ouders van kinderen op vrije scholen met antroposofisch onderwijs aan te schrijven. "We bekijken eerst hoe het gaat met de ouders die we de afgelopen drie weken hebben aangeschreven", zegt de woordvoerder. Het doormaken van kinderziekten geldt bij een antroposofische opvoeding als een essentiële stap in de ontwikkeling van een kind.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde donderdag dat de afgelopen week 69 nieuwe gevallen van mazelen zijn opgedoken. Sinds begin mei is de ziekte bij 230 mensen vastgesteld, vooral bij kinderen. Het daadwerkelijke aantal ziektegevallen is vermoedelijk veel hoger omdat veel mensen zich niet melden.

Sinds eind mei kampt de biblebelt, een strook van Zeeland tot de Veluwe, met een uitbraak van mazelen. Vorige week besloot het RIVM al dat kinderen in het gebied een extra vaccinatie kunnen krijgen tegen de ziekte.