SGP wil snellere bouwprocedures

Niet alleen voor grote bouwprojecten, maar ook voor de bouw van gewone huizen en bedrijfspanden moeten de procedures worden versneld. Dat bepleit de SGP in een serie voorstellen die de partij dinsdag heeft aangeboden aan minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

De SGP vindt dat bouwprojecten te traag van de grond komen als gevolg van een teveel aan regels. Voor grote projecten is hier verandering in gekomen, dankzij onder meer de Crisis- en herstelwet. Volgens de SGP gebeurt er te weinig om de procedures voor 'gewone' projecten te versnellen.

De gereformeerde partij bepleit onder meer minder regels rondom de bescherming van dieren en planten. Voor het kappen van bomen moet bijvoorbeeld alleen nog een vergunning worden aangevraagd als het om monumentale bomen gaat, vindt de partij.

Ook de regels voor monumenten moeten worden versoepeld, zodat niet meer voor elke kleine wijziging vergunningen nodig zijn. De SGP noemt in de notitie het voorbeeld van iemand die een brievenbus wilde plaatsen bij zijn monumentale pand, en 5520 euro aan leges kwijt was voor de benodigde vergunningen.

Ook moeten gemeenten en provincies, die in veel gevallen verantwoordelijk zijn, erover nadenken hoe ze de procedures kunnen versnellen. De SGP wil een congres organiseren met SGP-bestuurders en raadsleden om daar een begin mee te maken.