Man komt in nazi-uniform naar rechtszitting

Stel, al je kinderen zijn je afgepakt vanwege huiselijk geweld en mishandeling. Nu wil je aan de rechter tonen dat je toch een verantwoordelijke ouder bent. Kledingkeuze is dan niet onbelangrijk. De meeste mensen zullen dan ook verschijnen in een net pak met stropdas. Maar niet Heath Campbell.

Toen Campbell naar een zitting moest komen waarop beslist werd over een bezoekregeling voor zijn jongste zoontje, trok hij namelijk een nazi-uniform aan, compleet met een armband met hakenkruis. Een hitlersnorretje en een scheiding in z'n haar maakten het ensemble af.

Op die manier gekleed verscheen Campbell op een zitting waarop beslist zou worden of hij zijn jongste zoontje überhaupt nog zou mogen zien. Zijn kinderen zijn hem afgepakt nadat uit onderzoek van de jeugdzorg van New Jersey bleek dat de kinderen ernstig gevaar liepen op mishandeling.

Ironisch genoeg klaagt Campbell dat hij gediscrimineerd wordt: "Eigenlijk zeggen ze dat omwille van mijn ideologie en omdat ik een nazi ben, dat mensen als wij geen grondwettelijk recht hebben om voor onze kinderen op te komen." Toch is hij niet bang dat het uniform z'n zaak zal schaden: "Als ze goede rechters en goede mensen zijn, zullen ze naar m'n innerlijk kijken, niet naar m'n uiterlijk."

Campbell draagt het uniform al sinds hij in 2012 'Hitler's order' oprichtte, een nazi-organisatie. Een vrouwelijk lid van die organisatie begeleidde hem naar de zitting, eveneens uitgedost in nazisymboliek. Zijn eigen vrouw is al een tijdje bij hem weg.

In 2008 kwam Campbell al eens in het nieuws omdat hij klaagde over discriminatie: een supermarktketen weigerde de naam van zijn oudste zoon, 'Adolf Hitler Campbell', op een taart te zetten. Dat was voor jeugdzorg ook de reden om een onderzoek te doen naar de familie.