VS heeft backdoor in Google, Apple en Microsoft
De Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI verzamelen op grote schaal privé-gegevens van klanten van grote internetbedrijven. Ze halen audio- en videogesprekken, foto's, e-mails, documenten en contactgegevens op zodat analisten de gangen en contacten van mensen in kaart kunnen brengen. Het is onduidelijk of het programma, PRISM geheten, gericht is tegen bepaalde verdachten, of een algemene dekking heeft.
Dat melden de Amerikaanse en Britse kranten The Washington Post en The Guardian. Onder de betrokken bedrijven zijn Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple; Dropbox zou binnenkort aan de lijst worden toegevoegd.
Google, Facebook en Yahoo hebben laten weten dat zij de veiligheidsdiensten niet rechtstreeks toegang tot hun gegevens verschaffen. Google zegt gebruikersgegevens te verstrekken volgens de wet en na zorgvuldige toetsing van elk verzoek. "Google heeft geen 'achterdeur' waarlangs de overheid bij privé-gegevens van gebruikers kan komen", zei Google.
Eerder werd bekend dat telefoonmaatschappij Verizon is gevorderd om 'op dagelijkse basis' alle telefoongegevens van zijn klanten te overleggen. Op basis van die gegevens zouden analisten volgens deskundigen patronen kunnen ontdekken die zouden wijzen op terroristische activiteiten. Aannemelijk is dat ook andere telefoonmaatschappijen zulke gegevens moeten overleggen.
Het uitlekken van de programma's heeft donderdag geleid tot een scherpe reactie van nationaal inlichtingendirecteur James Clapper. Hij noemde de onthulling 'laakbaar' en zei dat het uitlekken langdurige en onherstelbare schade zou toebrengen aan het vermogen om op bedreigingen te reageren. Clapper zei dat de berichten over de programma's onnauwkeurigheden bevatten en belangrijke informatie missen. Hij gaf enkele bijzonderheden over de programma's prijs omdat Amerikaanse burgers de beperkingen van de programma's moesten weten. Zo wordt het programma elke negentig dagen door een speciaal nationaal veiligheidshof getoetst en verbiedt dit hof de overheid om willekeurig in de gegevens te grasduinen.
Update 17.20 uur:
Inmiddels hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigd onbelemmerd door e-mails, zoekresultaten, voip-gesprekken, telefoongesprekken, sms-jes en chats te kunnen grasduinen. De grote techbedrijven beweerden eerder zelf dat dit beslist niet het geval was, en logen dus klaarblijkelijk. Overigens zegt de NSA hiervoor goedkeuring te hebben van het huis van afgevaardigden.