Chinese premier waarschuwt EU

De Chinese premier Li Keqiang heeft de EU gewaarschuwd voor een handelsoorlog. Aanleiding vormt het voorstel van de Europese commissie Chinese zonnepanelen met een heffing van gemiddeld 47 procent te belasten. Volgens Li schaadt de heffing de belangen van gebruikers en consumenten en kan die leiden tot een handelsoorlog.

"Wij protesteren er fel tegen", zo citeerde het staatspersbureau Xinhua de eerste minister. De Chinese politicus kwam zondag aan in Berlijn, het eerste EU-land dat Li bezoekt sinds zijn aantreden in maart. In de Duitse hoofdstad had hij een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel. Voorafgaand aan de ontmoeting met Li liet de Duitse regering blijken niets in de heffing op de Chinese zonnepanelen te zien. De woordvoerder van Merkel liet weten dat de EU en China een voor beide partijen draagbare oplossing moeten vinden. De Duitse ambassadeur in Being sprak zich tegen een handelsoorlog uit. Duitsland en China moeten samen de mondiale vrijhandel garanderen, zo zei hij in een interview met Xinhua.

De Europese commissie wil de heffing op Chinese zonnepanelen omdat die nu zo goedkoop zijn dat ze de Europese industrie kapot maken. Dat zou komen door hoge subsidie van de Chinese overheid aan het eigen bedrijfsleven. De EU voert jaarlijks voor 21 miljard euro aan zonnepanelen uit China in. Dat is de helft van de Chinese export op dit terrein. Brussel overweegt ook een heffing op telecommunicatie-apparatuur uit China. Ook die zou extra goedkoop zijn door subsidies die de Chinese regering geeft. Eerst wil de EU echter nog proberen het probleem voor onderhandelingen met de Chinezen op te lossen.

Maandag komen hoge ambtenaren van de EU en China in Brussel bijeen voor een regulier beraad over handel en investeringen. Dan zullen beide 'dossiers' ook ter sprake komen.