'Moszkowicz'-deken zelf op vingers getikt

Het Hof van Discipline heeft maandag advocaat en deken Germ Kemper op het matje geroepen. Een tuchtklacht, ingediend door Edwin de Roy van Zuydewijn, werd gegrond verklaard. Kemper was in 2010 onzorgvuldig in een interview in Story, zo oordeelde de tuchtrechter.

Het is opmerkelijk dat de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zich moet verantwoorden voor de tuchtrechter. Kemper moet juist toezicht houden op de advocaten en stuurt klachten door naar de Raad van Discipline. Zo diende hij vorig jaar de tuchtklacht in tegen advocaat Bram Moszkowicz. Kemper wil dat de raadsman zijn beroep nooit meer uitoefent.

Kemper liet zich in het roddelblad uit over de alimentatiekwestie tussen De Roy van Zuydewijn en prinses Margarita. Hij was toen advocaat van Margarita maar gaf tevens als deken commentaar op diverse actuele thema's binnen de advocatuur en de rechterlijke macht. Volgens De Roy van Zuydewijn heeft Kemper toen misbruik gemaakt van zijn positie door negatief over hem te spreken. Volgens het hof was het echter geen bewuste actie om de reputatie van De Roy van Zuydewijn te schaden.

Kemper betreurt de gang van zaken. Hij beseft dat hij onvoldoende alert is geweest en dat zo onduidelijkheid is ontstaan over zijn verschillende rollen. Het hof benadrukt dat in dit soort zaken grote oplettendheid is geboden. Kemper, die niet officieel wordt berispt, neemt dit ter harte.