Gratis tv op treinstations

De NS en spoorbeheerder ProRail gaan vanaf vandaag de perrons in verschillende treinstations uitrusten met tv-schermen. Station Eindhoven heeft vandaag de primeur. Op de schermen zijn programma's te zien die het wachtende reizigers comfortabeler moeten maken.

Omdat teveel comfort ook niet goed is, worden de schermen alleen aan de uiteinden van de perrons opgehangen. De NS verwacht dat reizigers zich hierdoor minder ophouden bij de (rol)trappen, zodat de doorstroming naar de perrons beter wordt. Ook zou het in- en uitstappen vlotter moeten gaan door de betere spreiding van reizigers.

Wie had gehoopt de nieuwste aflevering van Game of Thrones te kunnen zien, komt bedrogen uit. De uitzendingen zullen ieder zo'n zes minuten duren en informatie over de NS, ProRail en lokale bezienswaardigheden bevatten. De NOS levert in een tracker onderaan het scherm het laatste nieuws.

In Eindhoven zijn vandaag de eerste schermen opgehangen. Station 's Hertogenbosch volgt in twee weken. Vervolgens komen Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal en Leiden aan de beurt. Tenslotte komen in de loop van het jaar nog een aantal stations aan de beurt, waaronder Zwolle, Amsterdam-Zuid en Utrecht Centraal.

Het project wordt deels gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Om een deel van de kosten te betalen, zal er ook reclame getoond worden op de schermen. Het succes van het project zal mettertijd beoordeeld worden op basis van een onderzoek onder reizigers.

Of de NS en ProRail nog iets gaan doen aan de wachttijden zelf, is onbekend.