VN stemmen dinsdag over mondiaal wapenverdrag

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt vermoedelijk dinsdag over een wereldwijd wapenverdrag dat de wapenhandel aan regels moet onderwerpen. Lang hadden voorstanders van het verdrag goede hoop dat alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties het zouden onderschrijven, maar vorige week trokken Iran, Noord-Korea en Syrië hun handen af van het verdrag.

Volgens een woordvoerder van de Algemene Vergadering wordt het verdrag nu in een resolutie voorgelegd, die door een meerderheid van de 193 VN-lidstaten moet worden goedgekeurd. Omdat het vorige week al duidelijk was dat er veel steun is voor het verdrag, is de verwachting dat de resolutie wordt aangenomen.

Er wordt al meer dan tien jaar gesproken over een wapenverdrag. Activisten en regeringen willen dat de wapenhandel aan banden wordt gelegd om zo wapens uit handen van terroristen, opstandelingen en leden van de georganiseerde misdaad te houden.

Iran wijst het verdrag af omdat er te veel 'mazen' in zitten en het bovendien 'vatbaar zou zijn voor politisering en discriminatie'. Daarnaast gaat het volgens Iran voorbij aan de 'legitieme eis' om de levering van wapens aan agressors te verbieden. Ook Syrië weigert het verdrag te ondertekenen en is met zeven bezwaren aangekomen. Syrië is het onder meer niet eens met het feit dat er in het verdrag geen verbod is opgenomen op het leveren van wapens aan 'terroristische gewapende groepen en niet-staats actoren'. Noord-Korea vindt dat het wapenverdrag wapenexporteurs voortrekt, omdat die leveranties van wapens naar believen kunnen inperken of uitbreiden. Volgens Noord-Korea botst dit met het belang van importerende landen, die het recht hebben zichzelf te verdedigen en voor die verdediging wapens aan te schaffen.