'Onenigheid binnen kabinet over ontwikkelingshulp'

Binnen de VVD en de PvdA is onenigheid ontstaan over de besteding van geld voor hulp en handel in ontwikkelingslanden. Daarover schrijven De Telegraaf en de Volkskrant vrijdag. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zou in botsing zijn gekomen met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) over een bedrag van 750 miljoen euro.

Kamp wil met het geld ook Nederlandse bedrijven helpen, maar Ploumen wil vooral het midden- en kleinbedrijf in kwetsbare ontwikkelingslanden versterken. Bronnen binnen beide partijen zeggen dat er een principieel verschil van mening is.

Ploumen wilde donderdag haar plannen uit de doeken doen over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking maar de persconferentie daarover is na ingrijpen van premier Mark Rutte tot nader order uitgesteld. Behalve Kamp zou ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) ontevreden zijn over de plannen van Ploumen.

Ploumen stelt in De Telegraaf dat het met de onenigheid tussen haar en enkele VVD-ministers wel meevalt. "Er is binnen de ministerraad brede steun en enthousiasme voor mijn nota. Een aantal collega's had nog aanvullingen, vroeg om extra voorbeelden. Ik vind het leuk om daarmee aan de slag te gaan", zegt ze. "We slaan piketpalen voor de toekomst. Dan maakt een weekje eerder of later niet uit."

Kamp ontkende vrijdagochtend op Radio 1 dat er sprake is van ruzie. "Wat dat betreft moet ik u teleurstellen", zei hij in een reactie op de berichtgeving. Volgens hem is er inderdaad over gesproken in de ministerraad en gebeurt dat volgende week weer.

"Minister Ploumen heeft een uitgebreide nota geschreven met vele interessante onderwerpen die we nader moeten bespreken", aldus Kamp. Hij wilde er verder niets over loslaten. De minister zei wel tevreden te zijn over Ploumen. "Ik denk dat ze goed bezig is. Ze is zeer actief en dat is een goede zaak."


'Onenigheid binnen kabinet over ontwikkelingshulp' (Foto: Novum)