'Biologische ouders Yunus niet tegen homo's'
De biologische ouders van Yunus hebben nooit bezwaar willen maken tegen de seksuele geaardheid van de lesbische pleegmoeders van het Turkse jongetje. Ze willen alleen dat Yunus zou worden geplaatst 'in een pleeggezin waarin tegemoet zou worden gekomen aan hun eigen identiteit en die van Yunus'. Dat stelt de advocaat van de biologische ouders van het kind woensdag in een verklaring op de website joop.nl.
De ouders waren volgens de advocaat bang dat Yunus onthecht en vervreemd van hen zou raken. De biologische ouders van Yunus zouden zich niet keren tegen Nederlandse normen en waarden. "Zij hebben zich altijd daarmee verbonden gevoeld naast het feit dat zij net zo goed ook een Turkse identiteit hebben waarmee zij zich verbonden voelen."
Voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg hebben de ouders volgens hun advocaat geen goed woord over. De ouders zouden zich 'zeer diep' in hun grondrechten aangetast voelen. Het gezin zou daar nog steeds onder lijden.
In Turkse media is grote ophef ontstaan over het lot van Yunus, sinds zijn moeder een beroep deed op premier Recep Tayyip Erdogan om in te grijpen. Volgens de Turkse media steelt de Nederlandse staat kinderen van Turkse ouders om hen onder te brengen bij homoseksuelen en lesbiennes.
De rel overschaduwt het bezoek dat Erdogan donderdag brengt aan Nederland. Premier Mark Rutte (VVD) zal Erdogan aanspreken over de affaire en hem uitleggen welke afwegingen in Nederland worden gemaakt bij het plaatsen van pleegkinderen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) hekelde de Turkse bemoeienis als 'ongepast en aanmatigend'.
Uit een door Bureau Jeugdzorg opgesteld juridisch overzicht blijkt woensdag dat het gerechtshof in juli 2007 oordeelde dat uit alle deskundigenrapporten niet voldoende bleek dat de ouders van Yunus hem of zijn twee broertjes hebben mishandeld. De twee broertjes van Yunus werden daarop teruggeplaatst. Yunus, die als baby uit huis werd geplaatst, bleef bij zijn pleegmoeders.
Begin augustus 2008 kwamen er vanuit de omgeving van de broertjes signalen binnen dat de veiligheid en welzijn van de kinderen toch in het geding waren. De kinderrechter bepaalde dat de kinderen weer uit huis moesten worden geplaatst. De ouders hadden de kinderen echter verstopt. Volgens Jeugdzorg bleken ze te zijn ontvoerd naar Turkije.
In maart 2010 oordeelde de rechtbank dat de ouders ongeschikt zijn Yunus te verzorgen en op te voeden en worden de ouders uit hun ouderlijk gezag ontheven. Het gerechtshof in Den Haag bekrachtigt die ontheffing in januari 2012. Het hof stelde daarbij onder meer dat de ouders 'met eigen beperkingen kampen en vanwege hun beperkte affectieve en pedagogische capaciteiten onvoldoende in staat zijn om de minderjarige de zorg te verlenen die hij nodig heeft'.
De twee broertjes wonen inmiddels weer bij hun biologische ouders. Een woordvoerder van Jeugdzorg wil niet ingaan op de situatie van de twee broertjes van Yunus.