Helft kiezers wil meer partijen in kabinet

Ruim de helft van de kiezers vindt dat er nu een kabinet zou moeten komen met meer partijen dan alleen de VVD en de PvdA. Bijna driekwart van de kiezers hoopt dat een aantal oppositiepartijen de regering helpt om goede maatregelen te nemen rond de extra bezuinigingen in 2014. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

In een reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) en het extra bezuinigingspakket stellen de meeste kiezers, bijna tachtig procent, dat het belangrijker is dat de economie wordt gestimuleerd dan dat het begrotingstekort onder de drie procent komt. Bijna evenveel denken dat het nog jaren duurt voordat de economie weer herstelt.

De bezuinigingsmaatregelen van het kabinet zijn niet erg positief ontvangen bij de kiezers. Vooral het plan om twee miljard te bezuinigen door een nullijn in te stellen voor werknemers in de zorg roept weerstand op. Zo'n 73 procent zegt daar tegen te zijn. Het plan om de budgetten op de ministeries te bevriezen wordt met 85 procent wel toegejuicht.

Vrijdag werd duidelijk dat het kabinet in 2014 4,3 miljard euro extra gaat bezuinigen. In 2013 wordt niet extra bezuinigd. Uit cijfers van het CPB bleek donderdag dat het tekort volgend jaar oploopt tot 3,4 procent. Dat is meer dan de drie procent die Brussel toestaat.

Ruim de helft van de kiezers stelt dat het beter zou zijn dat iemand anders dan Mark Rutte premier zou zijn. Vooral aanhangers van 50Plus (84 procent) en de PVV (84 procent) zien liever een ander komen. Zestig procent van de VVD'ers vindt dat Rutte op dit moment de juiste man op de juiste plaats is. Ook kiezers van D66 (43 procent) zijn relatief positief over de premier.

Qua zetelverdeling verandert er deze week niets in de peiling van De Hond. Zowel de VVD als de PvdA verliezen nog steeds de helft van hun kiezers. De overige partijen blijven allen op winst staan. De VVD is met 24 zetels nog wel de grootste partij vlak voor de PVV (22), PvdA en SP (beiden 21). Daarna volgt 50Plus met zeventien zetels.