19 films maken kans op Gouden Beer

De jury van het 63e filmfestival in Berlijn maakt zaterdagavond bekend welke film de Gouden Beer heeft gewonnen en naar wie de Zilveren Beren voor beste regisseur, actrice en acteur zijn gegaan. 19 films dingen mee.

Tot de kandidaten behoren de film Promised Land van de Amerikaanse regisseur Gus van Sant, La Religieuse van de Fransman Guillaume Nicloux en An episode in the life of an iron picker van de Bosniër Danis Tanovic. Ook de Zuid-Afrikaans-Frans-Nederlandse productie Layla Fourie van de Zuid-Afrikaanse Pia Marias en Pardé van de Iraniër Jafar Panahi maken kans. Panahi kreeg als tegenstander van het islamitische regime in zijn land geen toestemming naar Berlijn te reizen.

Vorig jaar ging de Gouden Beer naar Cesare deve morire (Caesar moet sterven) van de Italiaanse gebroeders Paolo en Vittorio Taviani.

De jury staat onder leiding van de Chinese regisseur Wong Kar Wai, wiens film The Grandmaster het festival opende. De film dingt niet mee naar de Gouden Beer. In de jury zitten vier vrouwen en drie mannen. Behalve Wong maken de Deense regisseur Susanne Bier, de Iranese Shirin Neshat en de Amerikaanse filmster Tim Robbins er deel van uit.

19 films maken kans op Gouden Beer
19 films maken kans op Gouden Beer (Foto: ANP)