[WK Allround] Kramer opent WK tegen Yuskov

Sven Kramer opent zaterdag zijn WK allround op de 500 meter in rit acht tegen de Rus Denis Yuskov. Dat heeft loting in Hamar vrijdag uitgewezen. In rit zeven start de eerste Nederlander. Renz Rotteveel neemt het dan op tegen Ivan Skobrev. Koen Verweij schaatst in rit elf tegen de Canadees Lucas Makowsky. Jan Blokhuijsen treft de Let Haralds Silovs in de slotrit.

Tijdens de tweede afstand van de middag zal titelverdediger Kramer op de vijf kilometer schaatsen tegen de Kazach Dmitri Babenko. Ze rijden in rit negen. Rit acht is een Nederlands onderonsje tussen Verweij en Rotteveel. Blokhuijsen stuit op die afstand de Duitser Moritz Geisreiter. Blokhuisen zal opnieuw als laatste schaatsen. 

Bij de dames zal Ireen Wüst proberen haar derde wereldtitel op rij en de vierde in totaal in de wacht te slepen. Als eerste treft ze op de 500 meter in rit tien Yekaterina Shikhova uit Rusland.  Diane Valkenburg stuit in de vijfde rit eveneens op een Russische rijdster, Olga Graf. De Poolse Luiza Zlotkowska zal in rit acht de tegenstandster zijn van Linda de Vries. Lotte van Beek neemt in de slotrit op tegen Miho Takagi uit Japan.

Op de 3000 meter zal Van Beek het in de openingsrit opnemen tegen de Poolse Katarzyna Wozniak. Ploeggenotes De Vries en Wüst maken er in rit tien een Nederlands onderonsje van. Valkenburg stuit in rit elf op Claudia Pechstein uit Duitsland.