Haren houdt beloning Job Cohen geheim

De gemeente Haren weigert bekend te maken wat PvdA'er Job Cohen krijgt voor zijn onderzoek naar de rellen in Haren. De gemeente doet dit uit privacyoverwegingen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente vrijdag na berichtgeving van RTV Noord.

De regionale omroep deed samen met het Dagblad van het Noorden een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om de begroting voor het onderzoek van Cohen te kunnen inzien. De gemeente heeft de begroting wel verstrekt, maar de vergoeding voor de voormalig PvdA-leider is doorgestreept. Ook de vergoedingen voor andere medewerkers zijn doorgestreept, meldt RTV Noord.

Uit de begroting zou wel blijken dat Cohen voor 23 commissievergaderingen een vaste vergoeding per bijeenkomst krijgt. Ook brengt hij vijftien dagen voor andere werkzaamheden in rekening.

Eind december meldde de gemeente Haren al op basis van een eerste inventarisatie van de gemeentelijke kosten ongeveer een kwart miljoen euro kwijt te zijn aan de Project X-rellen. Het grootste deel van het bedrag, zo'n 217 duizend euro, zou zijn bestemd voor nazorg en onderzoek.

De verwachting was eind december dat de kosten blijven stijgen, totdat het eindrapport van de onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen klaar is. De commissie is naar verwachting een halfjaar bezig.

De rellen ontstonden in september toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Duizenden ongenode gasten kwamen naar Haren. Tientallen mensen raakten gewond toen het uit de hand liep. Ook werd veel schade aangericht.