Paspoortenruzie China en India

India is boos over het nieuwe paspoort dat China onlangs heeft ingevoerd, waarin betwist gebied aan de grens wordt afgebeeld als zijnde van China. Als Chinese staatsburgers nu een Indiaas visum krijgen, stempelt India daarin de kaart die volgens haar juist is.

De Indiase minister van buitenlandse zaken Salman Khurshid noemt de landkaart in het nieuwe Chinese paspoort, waarin Arunachal Pradesh en de Himalaya-regio Aksai Chin tot China behoren, 'onacceptabel'.

Ook de Filipijnen en Vietnam hebben bezwaren tegen het nieuwe Chinese paspoort, omdat ook betwiste delen van de Zuid-Chinese Zee in de kaart van China staan getekend.

India en China voerden in 1962 een korte grensoorlog. Grote delen van de grens tussen de twee landen zijn nog altijd niet helemaal gemarkeerd. India beziet China met argwaan, omdat het een bondgenoot en belangrijke wapenleverancier is van zijn aartsrivaal Pakistan. Aan de andere kant stoort China zich aan het verblijf van de Tibetaanse geestelijk leider de Dalai Lama en 120 duizend andere Tibetaanse ballingen in India.


Paspoortenruzie China en India (Foto: Novum)