Tienduizend Ieren protesteren tegen bezuinigingen

Rond de tienduizend Ieren hebben zaterdag een protestmars gehouden in het Ierse Dublin. De betogers zijn fel gekant tegen plannen van de Ierse regering voor nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen. De belangrijkste straat in de hoofdstad, O'Connell Street, was in beide richtingen gevuld met betogers.

Veel betogers droegen spandoeken mee waarop ze hun ongenoegen kenbaar maakten en zwoeren eventuele belastingverhogingen niet te zullen betalen. "De regering kan niet zo maar de vrije hand krijgen om te bezuinigingen waarop ze maar wil. Je moet bereid zijn de straat op te gaan en iets te doen", zei de 26-jarige Lizzy Stringer, die gekleed ging in een zelfgenaaid kostuum. Op het kostuum stonden woorden als honger, zelfmoord en depressie.

De protestmars was een mix van de zwarte humor en onvrede. Een ruiter met een wit masker en een zwarte cape moest de Dood voorstellen. Hij leidde de mars. Zijn paard droeg een protestbord om de hals met de tekst: 'Nee tegen bezuinigingen'.

Op protestborden werden regeringsleiders afgebeeld als slangen. Saint Patrick werd verzocht terug te keren naar Ierland om de slangen te verdrijven, een verwijzing naar de legende van de bekendste Ierse heilige. Anderen droegen kerstmutsen en scandeerden 'No no no', in plaats van het gebruikelijke 'Ho ho ho' van de kerstman.

Op 5 december presenteert de Ierse regering een nieuwe begroting. Premier Enda Kenny gaat dan 3,5 miljard euro aan bezuinigingen bekendmaken. Ook gaat de belasting omhoog. Ierland is van plan om tot zeker 2015 te blijven bezuinigen, om zo het enorme tekort op de begroting aan te zuiveren en het reddingsprogramma voor de banken in het land te kunnen betalen. De Ierse economie stortte in 2008 in. Ierland werd toen gedwongen vijf van de zes banken in het land te nationaliseren. In 2010 stond Ierland op het punt failliet te gaan en moest het land een noodlening aanvragen.