'Snelle formatie brengt risico's met zich mee'

De snelle manier van formeren waar VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom voor hebben gekozen is niet zonder gevaar. "De scherpe kantjes zijn niet van het regeerakkoord gehaald en het risico bestaat dat de formatie tijdens het regeren doorgaat", zei Eerste Kamerlid voor de PvdA Ruud Koole zondag in Buitenhof.

"Kennelijk zijn sommige dingen nog niet helemaal duidelijk", zei hij over de kritiek die deze week te horen was op de inkomensafhankelijke zorgpremie. Door de discussie die dit oplevert gaat de snelheid er volgens hem uit. "Dit kan ook op andere dossiers gebeuren."

Het is volgens hem goed dat 'zouteloze compromissen' zijn vermeden, maar wat hem betreft had wel voor creatieve compromissen kunnen worden gekozen. Nu zou het vooral tot een uitruil van dossiers zijn gekomen. "Alles is aan elkaar gekoppeld. Het zit nu op slot. Als je aan één dossier trekt, begint ook de discussie over een ander dossier."

Hij vergeleek het met een breiwerk. "Zodra je aan één touwtje trekt, trek je het hele werk eruit."

Doordat geen compromissen zijn gesloten, moeten beide partijen standpunten verdedigen waar ze niet achter staan. "Bij een compromis kun je nog tegen je achterban zeggen dat je er mee kunt leven. Ik had liever een akkoord gehad waarvan je zegt dat het nou eenmaal moet gebeuren omdat moet worden bezuinigd."

Aan PvdA-zijde zal het 'criminaliseren van illegalen' volgens Koole nog heel wat discussie opleveren. Volgens hem moet beter worden uitgelegd dat er geen andere keus was dan een VVD-PvdA-kabinet. "Het is onzin dat dit is wat de kiezer wil, zoals sommigen zeggen. Er is nou eenmaal geen keus."