Minder vaak alimentatie bij echtscheidingen

Echtscheidingen lopen minder vaak uit op partneralimentatie. Vorig jaar werd bij een op de zes scheidingen alimentatie toegewezen door de rechter, iets minder dan tien jaar geleden. Wel zijn de bedragen hoger geworden. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2011 werd in ruim 5200 gevallen, zo'n zestien procent van alle scheidingen, alimentatie toegewezen aan de vrouw. In 2001 was dat nog bijna achttien procent. Toen ging het in de helft van de zaken om een bedrag van 450 euro per maand. Tien jaar later is dat toegenomen tot 650 euro.

De toename wijt het CBS aan de hogere leeftijd van echtparen die scheiden. Omdat mensen op een hogere leeftijd meer verdienen, leidt dat ook tot hogere alimentatiebedragen. Alimentatie van de vrouw aan de man komt nauwelijks voor. Vorig jaar was dat het geval bij minder dan een procent van de echtscheidingen.

Het aantal toewijzingen van kinderalimentatie is tussen 2001 en 2011 niet veel veranderd. De bedragen zijn hier ook minder sterk gestegen dan bij partneralimentatie. Jaarlijks wijst de rechter bij bijna zes op de tien echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, alimentatie toe aan de kinderen.