Benzinedief in beroep in filefuikzaak

Ook benzinedief Maikel R. gaat in hoger beroep tegen het vonnis in de zogenoemde filefuikzaak. Zijn advocaat Gerald Roethof heeft woensdag bekendgemaakt dinsdag hoger beroep te hebben aangetekend. R. wil een lagere straf.

R. sloeg in oktober 2011 op de vlucht nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. Na een kilometerslange achtervolging, waarbij R. op agenten zou zijn ingereden, knalde hij uiteindelijk op de A2 bij Maarssen op een door de politie gecreëerde file. Daarbij kwam een 35-jarige man uit Maastricht om het leven.

Ongeveer twee weken geleden kreeg R. zes jaar cel opgelegd voor het inrijden op de file. De rechtbank in Utrecht legde hem ook tien jaar rijontzegging op wegens roekeloos rijden.

Roethof zegt woensdag dat een van de redenen is om hoger beroep aan te tekenen, het feit is dat volgens R. geen sprake is van doodslag op agenten. "Dat is flauwekul."

De rechtbank oordeelde daarbij dat de politie met de file een te gevaarlijk middel inzette. Maar dat oordeel heeft geen gevolgen gehad voor de hoogte van de straf van zijn cliënt, zet Roethof. "De rechtbank heeft gezegd dat het handelen van de politie onrechtmatig was. Wie a zegt, moet ook b zeggen." Volgens de raadsman zou het agenten in het vervolg afschrikken als fouten van hun kant positieve gevolgen heeft voor verdachten. "Dat weerhoudt ze ervan buiten hun boekje te gaan."

Tegen R. was tien jaar cel geëist wegens doodslag, maar daar ging de rechter niet in mee. Dinsdag meldde het Openbaar Ministerie al voorlopig hoger beroep te hebben aangetekend tegen het vonnis.