Merkel steunt van plagiaat betichte minister

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag het volste vertrouwen te hebben in haar minister van onderwijs. Naar het proefschrift van minister Anette Schavan loopt momenteel een onderzoek wegens mogelijk plagiaat. Volgens Merkel heeft Schavan beloofd de Universiteit van Düsseldorf van informatie te voorzien, die vervolgens door de universiteit zal worden geanalyseerd.

De universiteit begon enkele maanden geleden een onderzoek naar het proefschrift van Schavan nadat ze door een anonieme blogger van plagiaat was beticht. Duitse media berichtten afgelopen weekeinde dat 60 van de 351 pagina's in het proefschrift twijfelachtige passages bevatten. De universiteit wil geen commentaar geven zolang het onderzoek loopt. Schavan ontkent de aantijgingen. Ze zei tegen een Duitse krant dat ze nooit 'bewust valselijk bronnen heeft geciteerd'.

Merkels voormalige minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg trad in 2011 af nadat bekend was geworden dat hij op grote schaal plagiaat had gepleegd bij het schrijven van zijn proefschrift.


Merkel steunt van plagiaat betichte minister (Foto: Novum)