Pand studentenvereniging dicht in afwachting veiligheidsplan

Een pand in Leiden dat wordt gebruikt door studentensociëteit Minerva moet voor twee weken de deuren sluiten. In die weken moet de vereniging onder meer de brandveiligheid van het pand in orde maken, meldt de gemeente Leiden donderdag. De maatregel volgt op een brand die afgelopen weekend uitbrak in het gebouw.

De brand ontstond doordat leden van Minerva vuurwerk afstaken in het pand aan de Breestraat. Meubels en gordijnen vlogen in brand en volgens de gemeente brak onder de aanwezigen paniek uit. Politie en brandweer ontruimden het gebouw. In het pand waren ongeveer vijfhonderd personen aanwezig.

Nadat de brand was geblust werd volgens de gemeente veel 'uitermate brandbaar materiaal' gevonden, waaronder 27 lege spiritusflessen en drie potten met koffiepoeder. Daarnaast bleek dat de brandmeldcentrale niet goed heeft gewerkt.

Burgemeester Henri Lenferink vindt de handelswijze van de studenten 'volstrekt onverantwoord'. Bij Minerva hebben zich dit jaar daarnaast al diverse incidenten voorgedaan. Het bestuur van de vereniging schiet volgens Lenferink tekort in de taak de activiteiten van Minerva 'veilig en verantwoord' plaats te laten vinden. Het bestuur moet daarom met een veiligheidsplan komen waarin staat op welke wijze herhaling van soortgelijke ongeregeldheden in de toekomst wordt voorkomen, aldus de gemeente.