Van Gaal vol vertrouwen voor Turkije

Louis van Gaal leeft vol vertrouwen toe naar het eerste EK-kwalificatieduel met Turkije van vrijdag. Dat vertelde de bondscoach van het Nederlands elftal woensdag op een persconferentie. "Ik ben tevreden over hoe het nu gaat: over de ontvangst in Noordwijk, de trainingen en de manier waarop de spelers met elkaar omgaan."

Ook speltechnisch ziet de keuzeheer vooruitgang. "Er zijn goede zaken gedaan in balbezit en in de omschakeling naar balbezit." Van Gaal wilde nog niet ingaan op de opstelling, hoewel hij intern sommige spelers maandag al het goede nieuws vertelde dat ze in de Amsterdam ArenA in de basiself starten.

In augustus, toen Van Gaal in Brussel zijn rentree maakte, gaf hij al in een vroeg stadium de opstelling prijs voor het oefenduel met België, dat met 4-2 verloren ging. Vrijdag speelt het Nederlands elftal zijn eerste duel om het 'echie'.

Van Gaal is onder de indruk van de Turken, maar ziet niettemin mogelijkheden. "Ze zijn technisch van een ongelofelijk niveau en kunnen van iedereen winnen. Maar hun valkuil is dat ze snel nonchalant kunnen worden."

Net als in zijn eerste periode als bondscoach begint Van Gaal vrijdag hoogstwaarschijnlijk met een jong elftal. Toch ziet hij wezenlijke verschillen met twaalf jaar geleden. "Destijds was ik door schorsingen en blessures gedwongen om jonge spelers in te zetten. Nu kies ik ervoor. Inhoudelijk ben ik altijd hetzelfde gebleven."

Van Gaal had Oranje eerder tussen 2000 en 2002 onder zijn hoede. Nederland plaatste zich onder zijn leiding echter niet voor het WK in Japan en Zuid-Korea in 2002. Het was de eerste keer sinds 1986 dat Oranje ontbrak op een eindtoernooi.