Kroes zegt nee tegen PVV

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) wil dat haar partij een nieuwe samenwerking met de PVV op voorhand uitsluit. Dat zegt ze in een interview in het AD. In de krant hekelt ze de 'oneliners' tegen Europa van PVV-leider Geert Wilders 'die kant noch wal raken'.

De VVD heeft een samenwerking met de PVV vooralsnog niet uitgesloten. Wel is de sfeer tussen Wilders en VVD-leider premier Mark Rutte danig bekoeld na het stukgelopen Catshuisoverleg. Rutte ging desondanks niet verder dan een nieuwe samenwerking 'onwaarschijnlijk' te noemen.

Volgens Kroes moet je met de PVV niet willen samenwerken. De persoonlijke aanvallen van de PVV over haar hoge salaris dat maandelijks 23 duizend euro zou bedragen, noemt ze onzin. Ook noemt ze de PVV 'volstrekt onvoorspelbaar'. "Alles hangt af van de stemming waarmee één man 's ochtends uit bed is gestapt."

Een samenwerking met de SP ziet Kroes ook niet zitten. Volgens het zwaargewicht van de VVD moet de nieuwe coalitie straks op een lijn zitten over Europa. "De liefde voor Europa is bij de SP nog niet voor het voetlicht gekomen."

Kroes heeft in de krant kritiek op het verkiezingsprogramma van haar eigen partij. Het streven om uit de Schengen-zone te stappen wanneer de Europese Unie strengere immigratieregels tegenhoudt, is volgens haar onrealistisch. "Dan gaat op heel andere terreinen de deur dicht voor Nederland."

Na de verkiezingen moeten er volgens Kroes meer vrouwelijke ministers komen. Dat zou de resultaten en de werksfeer ten goede komen. "Het moet gewoon. Het tegenargument 'ze zijn er niet' koop ik niet meer." Haar partijgenoot minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft het volgens Kroes in zich de eerste vrouwelijke premier te worden.


Kroes zegt nee tegen PVV (Foto: Novum)