Zwemster geeft overtocht Cuba - Florida opnieuw op

Ook de derde poging van Diana Nyad om van Cuba naar Florida te zwemmen is voortijdig gestrand. De 62-jarige Amerikaanse werd dinsdagochtend op de vierde dag van haar expeditie door begeleiders van het water gehaald, waarna besloten werd de zwemtocht te staken. Nyad werd vier dagen lang achtervolgd door stormen, kwallenbeten en dreiging van haaien.

De vrouw vertrok zaterdag in de hoop de 166 kilometer tussen Havana en Florida als eerste af te leggen zonder kooi als bescherming tegen haaien. Voor Nyad is het haar tweede mislukte poging in een jaar tijd. Vorig jaar gooide een astma-aanval roet in het eten. Bij een eerdere poging in 1978 strandde Nyad ook al voortijdig.

De zwemster, die woensdag 63 wordt, hoopte dat een speciaal duikpak haar tegen kwallenbeten zou beschermen. Alleen haar neus, mond en ogen raakten direct het water, maar de kwallen bleken gewoon door het pak heen te kunnen prikken.

Nyad lag in totaal 41 uur in het water. Ze had gehoopt de Amerikaanse kust in zo'n zestig uur te kunnen bereiken. Hoeveel kilometer ze precies heeft afgelegd voordat ze moest opgeven, is onbekend.