Bleker bezoekt Winterswijk voor Aziatische boktor

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) reist donderdag af naar Winterswijk vanwege de recente vondst van de Aziatische boktor in de gemeente. Bleker praat daar met gemeentemedewerkers en inspecteurs die het gebied rond de vindplaats van de boktor onderzoeken.

Een inwoonster maakte maandag melding van een mogelijke boktor in haar tuin, de dag erop stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vast dat het inderdaad om de Aziatische boktor gaat. Daarop is de aangetaste boom gekapt en meegenomen voor onderzoek.

Inmiddels voert de gemeente de maatregelen uit die Bleker heeft opgelegd om de boktor uit te roeien. Tot en met zaterdag worden alle bomen en struiken in een straal van honderd meter rond de vindplaats geïnspecteerd en verwijderd. Ook wordt voorkomen dat eventueel besmette planten rondom de aangetaste boom in de handel worden gebracht of dat snoeihout wordt weggevoerd.

Verder worden particuliere tuinen in een straal van een halve kilometer onderzocht. Omwonenden binnen een straal van honderd meter rond de vindplaats zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

De Aziatische boktor kan aanzienlijke schade aanrichten aan bomen en struiken. Daarnaast vormt de boktor een risico voor de teelt en handel in boomkwekerijproducten.